Ekologicznie 

Co warto wiedzieć na temat warzyw?

To, że warzywa zawierają mnóstwo witamin i wartości odżywczych potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu wie nawet dziecko. Na straganach czy w sklepach staramy się wybrać te najładniejsze, najbardziej pachnące, wyrośnięte, dorodne. Wspaniale! To dopiero połowa sukcesu! Od procesu przygotowania warzyw do jedzenia będzie zależało czy dostarczymy naszemu organizmowi maksymalnej ilości witamin, czy stracimy je bezpowrotnie podczas gotowania.Watch movie online The Transporter Refueled (2015)

Kiedy warzywa już dokładnie opłukamy i obierzemy ze skórki i postanowimy je ugotować – wrzućmy je do gotującej się wody. Najczęstszym błędem popełnianym przez nas to wrzucanie ich do zimnej wody. Warzywa nie lubią być „moczone” przez długi czas. Większość z nich traci wtedy większość substancji odżywczych, a to dopiero początek przygotowania! Do gotowania warzyw, które zawierają karoten (marchew, dynia) dodajmy odrobinę tłuszczu. To wzmocni smak, ale i zatrzyma w warzywach witaminy.

Do przyrządzania potraw z warzyw starajmy się nie używać starych, poobijanych naczyń emaliowanych, które mogłyby emanować do potrawy szkodliwymi, chemicznymi związkami. Pewnie nie często przychodzi to komukolwiek do głowy, ale ostrzegamy – nigdy do gotujących się warzyw nie dodawajmy sody! Wyjdzie z tego potrawa pozbawiona zupełnie wartości odżywczych.

Related posts

Leave a Comment